Zadnji sat prvog ciklusa, novi izazov koji propituje moje granice. U dvorani je polumrak, ja stojim kraj šipke i gledam fotelju. Udahnem i kažem sama sebi: “Tina, opusti se, strah i osjećaj srama je samo u tvojoj glavi.” Muzika počinje, a ja polagano krećem pokušavajući uhvatiti val. Mačjim hodom približavam se fotelji i polako se penjem na nju. Trudim se ignorirati nelagodu koja se širi mojim tijelom. Radim krugove bokovima i lagano klizim natrag na pod. Zatvaram oči i prepuštam se osjećaju. Ili barem pokušavam… Da, nisam opuštena i zbog toga mi je teško uhvatiti val, taj individualni osjećaj ispod ritma muzike koji dolazi iznutra kad čuješ neku pjesmu. Teško mi je prepustiti se kada su nepoželjne misli u mojoj glavi ipak glasnije od muzike. No tada, u tom trenutku, sam shvatila! Bit samouvjerenosti nije da ja savršeno plešem, niti je senzualnost povezana sa izgledom mog tijela. To je trenutak kad se uspiješ isključiti, trenutak kad ne vidiš druge žene u dvorani. Kad sam to shvatila, polako je i nestajao osjećaja srama. Zavrtila sam se na šipci i imala osjećaj kao da letim. Čista sloboda! Opustila sam se i nastavila plesati.

Ah da, na zadnjem satu sam naučila važnu lekciju prvog ciklusa – uopće nije bitno kako izgledaš dok nešto radiš, važno je samo da se opustiš. A kad se uspiješ opustiti, onda ćeš se i uspješno prepustiti valu muzike koji se čuje iz zvučnika i uživati u plesu. S tom naučenom lekcijom sam spremna za drugi ciklus i radujem se novim izazovima koji me čekaju!

Što je toliko posebno u plesu na šipci?

Sat traje 120 minuta. I koliko god se nekome to činilo jako dugo, vjerujte mi – vrijeme je stvarno relativni pojam i to ćete ovdje osjetiti. Prvi dio svakog sata je workout u kojem se, vjerovali ili ne, vježba. Ali ono što po meni čini Ana’s Sensual Fitness ples na šipci posebnim jest što osjetiš da ti rade mišići, ali nema onog osjećaja “ja sad vježbam“. Doduše, još uvijek nisam sigurna je li to zbog polumraka, vježbica koje se izvode u plesno-kružnom obliku ili zbog toga što instruktorica potiče da se zatvore oči pa se jednostavno isključim i ne vidim druge cure da vježbaju. Naravno, to nećete osjetiti odmah na prvom satu, ali, prije nego očekujete, počet ćete zatvarati oči i shvatit ćete o čemu pišem.

Nakon odrađenog workout-a slijedi kratka pauza i tada kreće dio na šipci. Na prvom ciklusu se uče tri rotacijska elementa na šipci – balerina, obrnuta balerina i krijesnica koju možete već isprobati na intro satu. Ono što je po meni u ovom dijelu posebno jest što nije bitno jesam li ili nisam uspjela pravilno izvesti neki element. Ako ste čitale moj uvodni tekstić “Zašto plešem“, onda možete pretpostaviti da sam ja više u grupi cura koje neće od prve pravilno izvesti neki element na šipci. A najčešće niti od drugog pokušaja… No, to nije ni bitno! Bitna je želja za istraživanjem, pomicanje granica, zabava i pozitivna energija koja vlada u toj dvorani. I to je zapravo ono što je zajedničko u našoj međusobnoj različitosti. A pod različitost ne mislim samo na godine, izgled i fizičku kondiciju već i na stil života koji vodimo, posao kojim se bavimo, ljubavni status koji trenutno imamo, a sigurna sam da kako ćemo se dublje upoznavati da ću saznati još puno drugih stvari koje nas razlikuju.

Zadnji dio sata je plesanje rutine. Rutina je plesna koreografija prema određenom redoslijedu, ponavljanje na svakom satu i nadograđivanje nekim novim elementom. To su lagani i nježni pokreti koje zapravo vježbamo na prvom dijelu sata, i priprema za 5. ciklus kada nastupa slobodni ples.

Meni je to najdraži dio sata jer mi je i najveći osobni izazov. OK, mučim se ja sa elementima na šipki, ali ovaj dio je čista psiha i pobjeđivanje uma. Koliko god trivijalno zvučalo, prevladavanje osjećaja nelagode dok si polagano diraš kosu ili otvaraš prsa podižući ruke tijekom krugova bokovima je zaista izazov. Ipak smo sve mi dio društva koje nas tjera da se rijetko kad opustimo u punom značenju te riječi (naravno, ovdje mislim na stanje bez utjecaja alkohola 😀 ). I dok ovim tipom fitnessa (još) nisam skinula kilograme, polako skidam nešto puno važnije – teret osjećaja srama! A na kraju krajeva, ljepota dolazi iznutra, a ne izvana. Slažete se?